Belangrijke wijzigingen voor zzp’ers en opdrachtgevers per 1 januari 2025

Per 1 januari 2025 voert de Belastingdienst significante veranderingen door in de handhaving rondom schijnzelfstandigheid. Deze ontwikkelingen kunnen directe gevolgen hebben voor zowel zzp’ers als opdrachtgevers. Hieronder vind je de belangrijkste aandachtspunten!

Strengere handhaving op schijnzelfstandigheid

Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst actief controleren op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat wanneer een zzp’er feitelijk werkzaamheden verricht die overeenkomen met een dienstverband, de Belastingdienst kan ingrijpen. In dergelijke gevallen kan de opdrachtgever aansprakelijk worden gesteld voor het afdragen van loonbelasting en sociale premies. Er geldt een overgangsperiode van één jaar waarin geen vergrijpboetes worden opgelegd, mits kan worden aangetoond dat er stappen worden ondernomen om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

Bron: Rijksoverheid

Terugwerkende kracht

Hoewel de handhaving start op 1 januari 2025, kan de Belastingdienst met terugwerkende kracht naheffingen opleggen tot maximaal vijf jaar. Echter, correcties zullen niet verder teruggaan dan de datum van opheffing van het handhavings moratorium, te weten 1 januari 2025.

Je kunt dus ook binnen de vijf jaar vanaf 1 januari 2025 nog worden aangeslagen voor de jaren dat je iemand hebt ingehuurd!

Bron: Rijksoverheid

Gevolgen voor opdrachtgevers en zzp’ers

Indien een arbeidsrelatie als dienstverband wordt aangemerkt, is de opdrachtgever verantwoordelijk voor het afdragen van loonheffingen en sociale premies. Dit kan leiden tot aanzienlijke financiële lasten. Daarnaast kan de zzp’er bepaalde fiscale voordelen verliezen en aanspraak maken op werknemersrechten, zoals doorbetaling bij ziekte en vakantiedagen. Deze extra doorbelasting zou je dan dus ook moeten betalen!

Bron: Ten Advocaten

Aanbevelingen

  • Evaluatie van arbeidsrelaties: Beoordeel of de samenwerking met zzp’ers voldoet aan de criteria voor zelfstandigheid. Let hierbij op aspecten zoals gezagsverhouding, verplichting tot persoonlijke arbeid en beloning.
  • Contractuele afspraken: Zorg voor duidelijke en correcte overeenkomsten die de zelfstandige positie van de zzp’er onderstrepen. Let op: het gebruik van modelovereenkomsten wordt uitgefaseerd en biedt niet langer zekerheid vooraf.
    Bron: Rijksoverheid
  • Documentatie: Houd nauwkeurige administratie bij om aan te tonen dat er geen sprake is van een verkapt dienstverband. Lees hieronder in een overzichtje wanneer er spraken is van Verkapt dienstverband.

Wanneer valt iemand onder schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid houdt in dat iemand officieel werkt als zelfstandige (zzp’er), maar in de praktijk een arbeidsrelatie heeft die meer lijkt op een dienstverband. De Belastingdienst kijkt naar drie belangrijke criteria om dit te bepalen:

  1. Gezagsverhouding
    Als de opdrachtgever bepaalt hoe, waar en wanneer het werk moet worden uitgevoerd, kan er sprake zijn van een gezagsverhouding. Dit wijst op een situatie die meer op een dienstverband lijkt. Je hebt dus meer iemand in dienst dan dat je een ZZP-er inhuurt om een bepaalde taak uit te voeren.
  2. Persoonlijke arbeid
    Als de zzp’er verplicht is om het werk zelf uit te voeren en geen vervanger mag inzetten, kan dit een aanwijzing zijn voor schijnzelfstandigheid. Een echte zelfstandige mag iemand anders inschakelen om de opdracht uit te voeren. Hij hoeft de taak dan dus niet zelf uit te voeren, maar je huurt de ZZP-er in om de taak voor jou uit te voeren of uit te laten voeren.
  3. Beloning
    Als de zzp’er een vast bedrag ontvangt dat lijkt op een loon (in plaats van betaling per opdracht of resultaat), kan dit duiden op schijnzelfstandigheid. Ook het gebruik van zaken zoals een laptop of auto van de opdrachtgever kan een aanwijzing zijn.

Voorbeelden van schijnzelfstandigheid:

  • Een zzp’er werkt fulltime bij één opdrachtgever en voert dezelfde taken uit als de werknemers in loondienst.
  • De zzp’er krijgt instructies van een leidinggevende bij de opdrachtgever en heeft geen zeggenschap over hoe het werk wordt uitgevoerd.
  • De zzp’er wordt betaald op basis van een vast maandbedrag, zonder duidelijke afspraken over het resultaat.

Let op: Zelfs als er een overeenkomst van opdracht (freelancecontract) is opgesteld, kan de Belastingdienst toch concluderen dat er sprake is van een dienstverband als bovenstaande criteria worden overtreden.

Tip: Controleer uw samenwerkingen en zorg dat deze voldoen aan de eisen voor zelfstandigheid. Raadpleeg bij twijfel neem zeker even contact op zodat we naar de situatie kunnen kijken (en afstemmen met de accountant of een onze jurist.

Conclusie

De aangescherpte handhaving op schijnzelfstandigheid per 1 januari 2025 vraagt om proactieve maatregelen (je moet dus echt actie ondernemen) van zowel opdrachtgevers als zzp’ers. Het is essentieel om arbeidsrelaties tijdig te evalueren en waar nodig aan te passen om financiële en juridische risico’s te voorkomen.

Voor meer informatie kun je onderstaande bronnen bekijken, die hebben hier al veel informatie over gedeeld: